Ik kan wel zeggen dat de meeste mensen in het bedrijfsleven inmiddels heel goed bekend zijn met de 80/20 regel. Je kent het wel:
Soms is het bijna eng om te zien hoe nauwkeurig deze regel van toepassing is in de praktijk.
Wat is de 20/60/20 regel?
De 20/60/20 regel is niet bij iedereen even bekend. Ik zal proberen het goed uit te leggen. Organisaties zijn zich continue aan het ontwikkelen en veranderen. Dat vergt een enorme wendbaarheid en flexibiliteit onder de medewerkers. Niet iedereen is even goed in staat om de veranderingen te omarmen en adopteren. Als je het verandervermogen van de medewerkers zou analyseren kom je heel snel tot de 20/60/20 verdeling, zoals:
Hoe om te gaan met deze groepen medewerkers tijdens verandertrajecten?
Om mee te beginnen is het van levensbelang om bij verandertrajecten rekening te houden met het feit dat niet alle medewerkers hetzelfde reageren op veranderingen.
Deze medewerkers zijn in principe wendbaar en flexibel. Jouw visie hoef je aan deze mensen in principe niet te verkopen. Ze zijn al aan board. Koester ze. Besteed hier niet al te veel aandacht aan. Zij zijn jouw trekkers. Laat ze in hun pro-actieve rol. Creëer alleen omstandigheden waar ze dat kunnen blijven doen.
Deze medewerkers zijn – zoals eerder in deze blog aangegeven – tegen elk voorstel onafhankelijk van het verhaal. Net zoals bij de groep JA medewerkers is het advies om deze medewerkers niet al te veel aandacht te geven. Je gaat ze toch niet overtuigen. Bespaar jezelf de energie en de moeite. Laat ze lekker. Ze hebben vaak een langere aanloop nodig om veranderingen te omarmen. Als ze daar helemaal niet in meegaan, dan kan je altijd nog afscheid van ze nemen.
In deze groep medewerkers schuilt het grootste veranderpotentieel. Als je deze groep mee kan nemen in de voorgenomen veranderingen dan is de kans groot dat je veranderkundige vraagstuk succesvol wordt afgerond.
Hierbij een aantal tips om deze groep mee te nemen:
Om succesvol leiding te geven aan verandertrajecten is het heel belangrijk om effectief en doelgericht om te gaan met je tijdsbesteding. Zelfs vanaf het moment dat je veranderplannen aan het maken bent, mag je beginnen met rekening te houden met de 20/60/20. Sterker nog, deze regel mag je ook als jouw verandernavigatie gebruiken. Ik wens je veel succes en een zinvol dialoog met 60% van je medewerkers!