Peddy Blog Title

Waarom feedforward wél werkt

Geschreven door Ergin Borova | 27-1-19 12:29

 

Ongevraagd feedback krijgen

Ongetwijfeld heb je weleens directe en kritische feedback van een assertieve collega of leidinggevende gehad waarna je even niet zo goed wist hoe je daar passend op moest reageren. Herken je dat? Dat moment dat iemand die “iets” aan het vertellen is wat jij op dat moment niet leuk vindt om te horen. Ook al heeft de ander er misschien wel een punt mee. Het enige wat op dat moment door je hoofd flitst is: shiiiiiit….wat moet ik hiermee? Waarom doet hij mij dit aan? Waarom zijn mensen zo hard tegen elkaar? Of gedachtes flitsen door je hoofd in de context van: nee alsof jij zo goed bent in wat je doet!! Natuurlijk zeg je al die dingen niet, maar het flitst allemaal wel snel door je hoofd. In plaats dat je luistert naar wat een ander te zeggen heeft, ben jij bezig met het zoeken naar verdedigingsargumenten om je eigen gedrag en handelswijze te rechtvaardigen.

Waarom reageren we zo?

Je kan zo’n reactie van onze hersenen heel wetenschappelijk en heel uitgebreid gaan uitleggen. Maar wat er in de kern gebeurt is volgens mij het volgende. Op het moment dat iemand ons ongevraagd iets vertelt wat ons niet zint, dan wordt in onze hersenen ons verdedigingsmechanisme aangewakkerd met de opdracht: hé, je wordt aangevallen doe daar wat aan? Dus gaan je hersenen allerlei verdedigingstactieken zoeken in plaats van te luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Doorvragen. Goed laten bezinken. En dan pas of op een later moment reageren. Natuurlijk, heel rationeel reageren klinkt heel aannemelijk maar het probleem is dat wij geen rationele wezens zijn. Als mens zijn we gelukkig één en al emotie. En het is maar goed ook. Dat is wat ons onderscheidt van machines.

Hoe dan wel?

De manier waarop onze hersenen werken kunnen wij niet veranderen. We kunnen daar hooguit op inspelen. En dat kan op verschillende manieren. Maar één van de manieren waarmee we dat kunnen veranderen en beïnvloeden is de manier waarop we het middel feedback inzetten.

1.      Feedforward in plaats van feedback

In de eerste plaats kunnen we de manier waarop we het middel inzetten veranderen. Feedback gaat in de regel over gisteren en eergisteren. Je krijgt nu iets te horen of lezen wat je in het verleden hebt gedaan. En het lastige is dat je daar nu helemaal niets meer aan kan veranderen. Op het moment dat we praten over feedforward, dan praten we over morgen en overmorgen. Over iets wat jou als ontvanger perspectief geeft om daar iets aan te doen en te veranderen. Misschien ligt de bron van de feedforward in het verleden, maar het accent ligt in de toekomst. Met tips en trucs om je richting te geven waar je heen zou kunnen met deze kennis. En toekomstgerichte aanwijzingen zijn veel makkelijker om te verwerken door onze hersenen. Want toekomst biedt uitkomst en perspectief. Je hebt een opening. Dat voelt anders.

2.      Stel meer vragen

Als we regie willen hebben over ons eigen handelen, over onze persoonlijke groei, over onze ontwikkeling dan doen we er goed aan om de omgeving met grote regelmaat te engageren in onze groei. Simpel door vragen te stellen. Ons kwetsbaar opstellen en mensen uit alle hoeken van onze omgeving (360 graden) te vragen: hoe vind je dat ik dingen doe? Heb je een aantal tops en tips voor mij waar ik mijn voordeel mee kan doen? Of je kan ook specifieke vragen stellen over iets wat je gedaan hebt en dan feedforward oogsten om ervan te leren en je nog meer te verbeteren.

Het mooie van deze manier van werken is tweeledig:

1.      Door feedforward te vragen leg je het accent in de toekomst. Hierdoor is de “oogst” veel makkelijker voor je hersenen om te verwerken.

2.      Door zelf de regie te hebben over de vragen die je stelt, stel je je hersenen in een leerstand in plaats van een verdedigingsstand. Je bent veel meer je “eigen baas” als het gaat om je groei en ontwikkeling.

In het kader van “practise what you preach” wil ik me ook kwetsbaar opstellen en naar jouw feedforward vragen. Wat vond je van deze blog en heb je voor mij een aantal tips en suggesties waarmee ik in de toekomst nog betere blogs kan schrijven? Voel je uitgenodigd om me te helpen met je feedforward. Bij voorbaat dank.