Peddy blog

Hoe gamification helpt met performance management

19-9-19 15:58 / by Ergin Borova

 vallen-en-opstaan2Vriend en vijand zijn het erover eens. Het toevoegen van spelelementen aan je product of een proces is onderdeel geworden van de “ervarings-economie”. Het gaat er niet alleen om een product of een systeem te bouwen, maar datgene wat we gaan bouwen moet ook leuk en plezierig zijn in het gebruik.

Waarom gamification?

Het belangrijkste doel van gamification - de inbreng van spelelementen in de bedrijfsprocessen van de organisatie - is het stimuleren van menselijke motivatie en prestaties tot bepaalde activiteiten. Door er een spelelement in te brengen in je product of proces, zorg je dat de medewerkers daar goed, regelmatig en met plezier gebruik van maken.

Veel HR-systemen zijn vaak instrumenteel, formeel en “houterig” ingericht waardoor het een “moetje” wordt voor de meeste gebruikers. Dat motiveert en inspireert niet om het gebruik ervan met volle overtuiging te doen en conform “de bedoeling”. Daarom vullen wij met zijn allenheel braaf deze (systeem) formulieren of enquêtes in en proberen op deze manier een of twee keer per jaar informatie vast te leggen.

Hoewel de tijden van deze oude systemen en procedures voorgoed gevlogen zijn, worstelen nog veel bedrijven met het nieuwe. Wat is er allemaal aan nieuwe HR-systemen beschikbaar?

Stel je eens voor!

Inmiddels is er voldoende “spannends” op de markt. Er zijn allerlei tools en instrumenten die je kan inzetten binnen jouw organisatie om dynamisch en kort cyclisch te werken. Tools die gebaseerd zijn op een moderne (agile) werkwijze en die een open groeicultuur stimuleren. Uit veel onderzoeken uit binnen en buitenland blijkt dat het gebruiken van tools wel degelijk helpt en werkt. Dit wordt uitstekend weergegeven in de infographic van GITP (https://www.gitp.nl/insights/performance-management/infographic-feedbackcultuur-in-nederlandse-organisaties). Tot zover allemaal prima.

Maar stel je eens voor dat je middels deze moderne tools spelenderwijs kan werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je speelt een spel samen met jouw collega’s waarin je ge-empowerd wordt om vooral aan jezelf te werken en/of jouw collega’s te helpen met feedback of met coachen. In beide gevallen ben je punten aan het verdienen die je vervolgens - in de vorm van een microbeloning - kan verzilveren. Het spelelement motiveert om aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling en die van jouw collega’s. Hoe cool is dat?

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat dit scenario inmiddels waarheid is geworden. Medio november lanceert Peddy de Peddy Game binnen haar applicatie. Het doel van het spel is om gebruikers spelenderwijs te stimuleren om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en hun performance. Maar ook spelenderwijs en doch professioneel je collega’s te ondersteunen. Door hen te helpen met feedback of coaching kan je ook beloond worden maar dan met andere punten. Deze punten noemen we sociale punten omdat ze een bijdrage leveren aan samenwerking en peer-to-peer coaching. Op deze manier ben je niet alleen bezig met jouw groei maar word je geacht om samen te werken en te groeien.

Game on!

Ben je geïnteresseerd hoe een tool met een spel daarin jouw medewerkers tot de volgende level kan brengen? Neem contact met ons op. We komen graag de spelregels uitleggen en hoe de Peddy Game jouw organisatie kan stimuleren om een open cultuur te ontwikkelen. Geen game over, maar nu is het ook in het bedrijfsleven Game On! Play the game and develop yourself.

Topics: Blog

Ergin Borova

Written by Ergin Borova

Subscribe

VraagDemoAan

 

VraagWhitePaper