Peddy blog

Van IQ naar AQ, het vermogen je aan te passen

18-12-19 12:56 / by Bas Bos

 AQ2

Wie kent ‘m niet, de IQ test als laatste drempel voor een nieuwe baan. Lange tijd was de test onomstreden om een goede inschatting van iemands carrièrekansen te maken. Later werd dit aangevuld met emotionele intelligentie (EQ) omdat onze sociale- en communicatievaardigheden zo’n belangrijke rol gingen spelen op de werkvloer.

Beide zijn nog steeds relevant. Alleen zien wij dat de digitalisering hier ook zijn invloed doet gelden. En dan met name de vaardigheden om mee te kunnen doen in snel veranderende omgeving. Zie hier de intrede van AQ, de aanpassing quotiënt.

Het is niet zo dat de IQ-test opeens bij het vuilnis kan. Dit bepaalt altijd nog of jij een bepaalde baan kan krijgen, maar AQ zal meer en meer het verloop van je carrière beïnvloeden. Volgens Natalie Fratto, vice-president bij Goldman Sachs in NY en een regelmatige TED-spreker op dit gebied, is AQ niet alleen het vermogen om nieuwe informatie op te nemen maar ook om verouderde kennis af te leren en bewust bezig te zijn met verandering.

Hoe voorkom je dat je buitenspel komt te staan?

Dat de digitalisering grote invloed op ons werk heeft is een open deur maar de snelheid zal menigeen verbazen. Volgens een IBM study zullen in de komende drie jaar 120 miljoen werknemers in de 12 grootste economieën omgeschoold moeten worden vanwege deze technologische veranderingen.

Zelfs functies die tot op heden grotendeels buitenschot zijn gebleven zullen worden geraakt. Een goed voorbeeld is de advocatuur. Hierbij denk je niet meteen aan automatisering maar toch kan een algoritme veel sneller en accurater patronen in documenten herkennen dan een mens.  

Om te blijven doen is het volgens deze studie zaak om te kiezen voor taken die algoritmes niet kunnen doen. Denk hierbij aan vaardigheden zoals creativiteit, empathie en menselijke intuïtie.  

Stel de ‘wat als’ vraag

Met name bij het werven van nieuw personeel wordt steeds vaker naar het aanpassingsvermogen van sollicitanten gekeken. Volgens de IBM-studie is met name de bereidheid om flexibel met verandering om te gaan, cruciaal.  

Maar hoe meet je dit? Het meten van iemands IQ is veel makkelijker. Toch proberen bedrijven dit op verschillende wijze te achterhalen. Zo gebruikt Deloitte online simulaties om het aanpassingsvermogen van de kandidaten te testen. Daarnaast heeft Deloitte een voorkeur voor kandidaten die zich in verschillende functies, regio’s of industrieën hebben bewezen. Dit bewijst dat ze behendig en een snelle leerlingen zijn.

Fratto van Goldman Sachs suggereert in deze TED talk ondertussen drie manieren waarop AQ zich volgens haar in potentiële kandidaten manifesteert:

  • Stel ‘wat als’ vragen om te zien hoe makkelijk ze zich in verschillende toekomstscenario’s kunnen verplaatsen;
  • Hebben ze de capaciteit om bepaalde zaken af te leren en veronderstellingen ter discussie te stellen;
  • Hoeveel plezier hebben ze om nieuwe dingen te onderzoeken.

Het goede nieuws

Het goede nieuws over AQ is dat je eraan kan werken. Zo suggereert Penny Locaso oprichter van B.Kindred een organisatie die mensen helpt om hun aanpassingsvermogen te vergroten, dat er drie manieren zijn om dit te doen.

  1. Beperk allereerst afleiding en leer te focussen op welke aanpassingen jij moet maken.
  2. Stel ten tweede ongemakkelijke vragen. Vraag bijvoorbeeld om een loonsverhoging om moed te ontwikkelen en angst te normaliseren.
  3. Ten slotte, ontwikkel je nieuwsgierigheid door gesprekken te voeren over dingen die je fascineren in plaats van het antwoord te Googlen. Dit laatste maakt ons lui en vermindert ons vermogen om uitdagingen op te lossen.

Hoe ons werk verandert en hoe onze toekomstige werkplek eruit ziet weten wij niet maar wij weten wel dat wij daar ons op moeten voorbereiden. Hierbij zal ons vermogen om te leren veranderen, te groeien en te experimenteren misschien nog belangrijker worden dan vakkennis. 

 

Topics: Blog

Bas Bos

Written by Bas Bos

Subscribe

VraagDemoAan

 

VraagWhitePaper