De zomervakanties zijn alweer voorbij. Velen van ons komen terug vol inspiratie en met opgeladen ideeën. Ik weet niet hoe het voor jou werkt, maar voor mij is de zomer als een periode van reflectie. Ik schrijf veel dingen op en denk over veel dingen na. Ik laat me inspireren door alles wat ik tijdens de vakantie meemaak, omdat ik de neiging heb om mijn dagelijkse ritmiek volledig los te laten. En vaak krijg ik de beste ideeën juist tijdens de vakantieperiode. Zo aan het einde van de maand augustus heb ik de neiging om mijn voornemens dan wel doelen op te schrijven en daarmee aan de slag te gaan. 1 september is een goed moment om jezelf af te vragen hoe je jouw doelgerichtheid en effectiviteit kunt vergroten.
Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier 7 tips die je een heel eind op weg gaan helpen.
- Stel je doelen vast
Voordat je aan je doelen gaat beginnen, is het aan te raden om je doelen vast te stellen. Of het nu gaat om werk gerelateerde of privé doelen, het is belangrijk om ze heel specifiek te maken en te omschrijven. Visualiseer het eindbeeld van het moment dat je jouw doel hebt bereikt. Wat is het voor iets? Hoe voelt het als je dat doel hebt bereikt? Wat gaat het bereiken van dat doel jou helpen?
- Ga je doelen in stukjes hakken
Doelen kunnen soms groot en meeslepend zijn. Dat staat vaak in de weg van de realisatie van het doel. Probeer jouw doelen in logische stukjes te hakken. Daarmee vergroot je de kans om het doel daadwerkelijk te realiseren. Bedenk voor jezelf welke subdoelen je nodig hebt om je einddoel te bereiken en ga vervolgens deze prioriteren.
- Plannen en prioriteren
Heb je jouw hoofddoel in stukjes weten te hakken? Prima. Dan kun je nu beginnen met het plannen en prioriteren. Welke van de subdoelen zou je als eerste moeten uitvoeren om tot een einddoel te komen? Het beste is als je een soort “spoorboekje” van jouw doelenreis kunt maken. Waar begin ik? Welke tussenstations heb ik? Wat is het eindstation?
- Vind een buddy of vind de bron van jouw motivatie
Om jouw doel effectief te kunnen bereiken heb je een deze 3 ingrediënten nodig. Motivatie, consistentie en verantwoordelijkheidsgevoel. Het is heel goed als je gemotiveerd bent aan het einde van jouw vakantie. Maar als jouw reis naar het einddoel 3-6 maanden gaat duren dan is de vraag: hoe houd je jouw motivatie in stand? Een van de methodieken om dit effectief te doen is het vinden van een “stok achter de deur”. Dat noem ik een buddy. Iemand die jou scherp en gemotiveerd weet te houden. Dat werkt het beste. De buddy kan je partner, je collega of je leidinggevende zijn. Op zich maakt het niet uit wie het is, zolang jij dingen van je buddy aanneemt. Heb je dat niet? Zoek dan gedurende het proces regelmatig de bron van jouw motivatie. Wat was jouw motivatie toen je aan het doel begon? Door dat vuurtje weer te vinden, word je opgeladen met positiviteit en energie.
- Starten en gewoon doen
Alle eerdergenoemde stappen zijn relevant. Soms ontbreekt het doen. Starten en gewoon doen. Aan de bak gaan. Als je het voorgaande goed hebt gedaan dan heb je het proces op zich goed gefaciliteerd. Nu niet meer nadenken maar beginnen met de acties zoals jij die bedacht had. Gewoon doen. Het zal even wennen zijn maar het geeft ook energie.
- Check-in met enige frequentie
De voortgang van jouw reis naar het einddoel zal ups & downs kennen. Meestal gaat het niet zoals je dat van tevoren had bedacht. Dat kan demotiverend werken met het risico dat je wil stoppen. Daarom zijn regelmatige check-ins met jouw buddy aan te raden. Ga tussentijds even de tijd nemen om te evalueren, reflecteren, leren, bijstellen en doorgaan. Check-in momenten mogen niet ontbreken in jouw reis.
- Micro-beloningen voor jezelf
Als je eenmaal begonnen bent met je reis, dan ga je los. Door mogelijke tegenslagen onderweg kan jouw motivatie een deuk oplopen. Dat is heel normaal. Om jouw motivatie op pijl te houden helpen micro-beloningen. Kijk achteruit en zie wat je WÉL bereikt hebt. En beloon jezelf met iets kleins om dat succesje te markeren. Op deze manier weet je dat je vooruitgaat, ook al is de weg naar jouw einddoel nog lang en ingewikkeld.
Doelgericht zijn is voor iedereen anders
Doelgerichter worden werkt voor iedereen toch even anders. Maar het is gebleken dat mensen, die zich aan deze tips en kenmerken houden, zeer effectief waren in het bereiken van hun doelen. Vind jij jezelf doelgericht? Of werk je op een andere manier aan jouw doelgerichtheid? Laat het dan ons weten via support@peddy.nl. Wij zijn leergierig en willen ook graag van anderen leren.